Sf. ierarh mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi, caruia Biserica Ortodoxa Romana ii face pomenirea astazi, s-a nascut in secolul al XVII-lea, iar dupa ce a intrat in monahism, pentru toate calitatile sale a fost numit episcop de Radauti, apoi de Roman si a ajuns, apoi, in scaunul mitropolitan al Moldovei, in anul 1674, insa, in anul 1675, a fost silit sa paraseasca acest scaun, din cauza invaziilor tatare. PS Epifanie, episcopul Buzaului si Vrancei, ne-a marturisit despre contextul in care a fost martirizat sfintul ierarh Teodosie de la Brazi: ‘Sfantul ierarh mucenic Teodosie a fost decapitat de catre tatari chiar la Manastirea Brazi, pe care el a refacut-o din temelii, pe care a iubit-o si a trait aici ultimii ani, ca un simplu calugar, pentru ca a aparat poporul dreptcredincios in fata oastelor straine, pentru ca a aparat manastirea si odoarele ei’. Pe langa rectitorirea Manastirii Brazi, sfantul ierarh Teodosie a contribuit si la ridicarea a altor lacase de cult, in acelasi timp ingrijindu-se si de sprijinirea celor aflati in suferinta. Pentru toate acestea, sfantul Teodosie se bucura de o aleasa cinstire in intreaga tara, dar mai ales in zona Vrancei. ‘Sfantul ierarh Teodosie pentru vranceni si pentru Eparhia Buzaului si Vrancei este o pilda graitoare de smerenie, de rabdare dar, in acelasi timp, si de demnitate fata de cei care nu respecta Evanghelia Mantuitorului nostru Iisus Hristos si principiile moralei crestine’, ne-a mai declarat PS Epifanie. Cea mai mare parte a sfintelor sale moaste se afla la Manastirea Brazi, dar fragmente din sfintele sale moaste se afla si la Manastirea Bogdana, din judetul Bacau, si la paraclisul Manastirii Bogdana din Radauti.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…