Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, este sarbatorit si in Episcopia Husilor

Manastirea ‘Dimitrie Cantemir’, din judetul Vaslui, se afla astazi in sarbatoare. Sfantul lacas este atestat din anul 1692, fiind cunoscut sub acest nume deoarece a fost refacut de marele voievod si carturar, Dimitrie Cantemir, de pe vremea caruia se pastreaza si astazi numeroase obiecte de cult. Parintele Serafim Bodnar, staretul manastirii, ne-a oferit detalii: ‘Manastirea Dimitrie Cantemir este o ctitorie voievodala a domnitorului Dimitrie Cantemir, datand de la anul 1692. La aceasta veche manastire se gasesc multe odoare ale familiei Cantemir. Cele mai importante sunt icoane foarte vechi din secolul XV-XVI, iar cele mai multe din secolul XVII-XVIII. Manastirea noastra a functionat pana in 1802, iar pana in 1855 a functionat ca o manastire de maicute, iar dupa aceea, o epidemie de holera, pustieste vechiul schit, incat, din jurul anului 1900, viata acestui locas a ramas in paragina. Abia dupa reinfiintarea Episcopiei Husilor a fost activata si manastirea noastra’. Parintele staret Serafim Bodnar ne-a vorbit si despre modul deosebit in care se sarbatoreste hramul la Manastirea Dimitrie Cantemir, din judetul Vaslui: ‘Se organizeaza procesiuni cu icoane, pentru ca avem o icoana facatoare de minuni la manastirea noastra, unde invitam pe toti preotii din jur, iar de hram este invitat episcopul nostru si multi preoti de la manastirile noastre si unde participa foarte multi credinciosi din zona de imprejur a manastirii’.

Si Biserica ‘Sf. Dumitru’ din Barlad il are ca ocrotitor pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Actuala biserica a fost construita in anul 183o, insa in decursul anilor a cunoscut mai multe lucrari de restaurare. Parintele Petru Tufaru, paroh al bisericii si protopop al Protopopiatului Barlad, ne-a oferit detalii: ‘Biserica este construita la 1830 pe temelia altei biserici mai vechi. Ea este refacuta si mai tarziu dupa cutremurul din 1840 si cel din 1977. S-au facut reparatii capitale, cu grinzi de beton, cu mobilier si cu refacerea picturii. In 1986 a avut loc un alt seism cand s-a avariat pictura’. Parintele protopop Petru Tufaru ne-a vorbit si despre programul liturgic prilejuit de hramul Bisericii ‘Sf. Dumitru’, din Barlad: ‘Seara se face priveghere, cu Litie, cu Acatist, unde vin toti preotii din oras, cu meditatie care se tine. A doua zi, se face slujba cu pomenirea ctitorilor, a viilor, si cu impartirea unor daruri pe la spitale si la saraci’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…