Schitul ‘Sf. Mare Mucenic Mina’ din localitatea Dumbrava, judetul Neamt, isi sarbatoreste astazi hramul. Lacasul, care apartine de Manastirea Sihastria, a fost sfintit in anul 1955, apoi a fost desfiintat si reactivat dupa Revolutia din 1989. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit detalii: ‘In urma cu 50-60 de ani, acest schit se numea ‘Dras’, si acolo era o parte din gospodaria anexa si o suprafata de pamant, unde monahii de la Sihastria cultivau terenul pentru a se putea hrani. Acest schit a fost sfintit in urma cu 55 de ani de catre PS Pavel Sarpe, pe atunci staret al Manastirii Neamt. In 1959, schitul a fost desfiintat, impreuna cu alte multe manastiri si schituri din intreaga Patriarhie Romana. Imediat dupa anul 1990, prin staruinta si ravna deosebita a arhimandritului Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria, acest schit a fost reinfiintat. Aici s-a construit un paraclis, doua case pentru monahi si pentru inchinatori, iar in prezent este in constructie o mare si frumoasa biserica’.
Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a prezentat si cateva date despre Schitul ‘Sf. Mina’, care apartine de Manastirea Nechit si care, de asemenea, isi serbeaza astazi hramul: ‘Schitul Sf. Mina, care apartine de Manastirea Nechit, comuna Borlesti, judetul Neamt, este un schit nou, care s-a infiintat dupa anul 1990, prin ravna si stradania arhimandritului Zenovie Ghidescu, staretul Manastirii Nechit. In prezent, la Schitul Sf. Mina, aflat in apropiere de Manastirea Nechit, vietuiesc cativa monahi condusi de egumenul Antim si, in urma cu doi ani, acest schit a trecut printr-o mare incercare, biserica schitului fiind mistuita de flacari, dar prin ravna credinciosilor din zona, prin anumite donatii, acest schit va fi refacut si se doreste zidirea unei biserici noi si, de asemenea, a unor case monahale’.
Sf. Mare Mucenic Mina este si ocrotitorul bisericii care ii poarta numele din Municipiul Piatra Neamt. Lacasul este construit la initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, lucrarile aflandu-se in plina derulare. Parintele paroh Gheorghe Puscalau ne-a oferit detalii referitoare la acest sfant lacas: ‘Construirea acestui grandios lacas de inchinare cu hramul ‘Sf. Mucenic Mina’ a fost facuta cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, iar finalizarea va fi un moment cu profunde semnificatii, care arata atat perenitatea Ortodoxiei romanesti cat si vitalitatea ei. Dar, pana atunci e nevoie de sprijinul fiecaruia, pentru ca finalizarea lucrarilor necesita aproximativ 20 de miliarde de lei. In anul 1999 au inceput lucrarile, am terminat demisolul, si avem in jur de 80.000 de caramizi cumparate pentru a fi introduse in zid, cel mai tarziu in primavara anului urmator’.