Aflat pe un loc de frunte intre primii zece finalisti in proiectul ‘Mari Romani’, Sfantul Stefan cel Mare este considerat de catre multi personalitatea care a marcat in modul cel mai deplin istoria neamului si a Bisericii romanesti. Despre chipul Sfantului Voievod ne-a vorbit arhim. Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna si exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor: ‘Despre Stefan cel Mare, Nicolae Iorga spunea inca din anul 1904, cand se implineau 400 de ani de la stramutarea sa in locasurile de veci: ‘Intr-insul gasise poporul romanesc cea mai curata si mai deplina icoana a sufletului sau. Cinstit si harnic, rabdator fara sa uite si viteaz fara cruzime, strasnic in manie si senin in iertare, raspicat si cu masura in grai, gospodar si iubitor al lucrurilor frumoase, fara nici o trufie in faptele sale’. Stefan cel Mare, incununat cu aura sfinteniei, a fost cu adevarat un geniu politic, militar si un erou, laudat atat de prieteni, cat si de dusmani. Stefan cel Mare a fost cu adevarat un parinte al tarii, pe care a aparat-o si a infrumusetat-o cum a putut mai bine. El este cu adevarat modelul de conducator pe care toti urmasii l-au dorit, dar nu l-au ajuns. Si-a iubit poporul si a fost iubit de popor, precum nimeni altul din conducatorii nostri. Timp de 47 de ani nu a avut odihna intru apararea tarii. De aceea, spune cronicarul Ion Neculce ca la moartea sa multa jale era in tara si plangeau toti ca dupa un parinte al sau, ca se cunostea ca s-a scapat de mult bine si multa aparatura. Stefan cel Mare este un domn mai presus de orice lauda. De aceea, este intre primii zece mari romani si el este cel mai mare roman dintre cei zece pe care i-a ales poporul nostru’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…