Sfânta Muceniță Tatiana cinstită în mod deosebit la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Sfânta Tatiana a fost sărbătorită la 12 ianuarie, în mod deosebit la Catedrala Mitropolitană din Craiova, care adăpostește capul Sfintei Mucenițe. Sărbătoarea a început aseară cu slujba Vecerniei unită cu Litia și cu procesiunea cu moaștele Sfintei în jurul Catedralei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a declarat pentru Radio TRINITAS: „Sfânta Tatiana este una dintre diaconițele Bisericii. A fost în slujba Bisericii și și-a agonisit fapte vrednice de pomenire și în același timp de urmat de către toți cei care doresc să trăiască viața cucernică în Mântuitorul Iisus Hristos. Noi avem bucuria să avem sfântul cap al Sfintei Tatiana, acela care a cugetat la Dumnezeu, acela care a fost cuprins de slavă dumnezeiască și pe care îl păstrăm cu mare cinste în Catedrala noastră. Constatăm că de la an la an tot mai mulți credincioși se adună și considerăm că viitorul va aduce o renaștere spirituală pentru regiunea noastră prin sfinții care îi avem aici”.

Despre sfintele moaște aflate în Catedrala mitropolitană din Craiova a vorbit, de asemenea, părintele ieromonah Vladimir Dărângă, Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane.

„Catedrala mitropolitană din Craiova are bucuria de a adăposti sfintele moaște ale patru sfinți mari: Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, Sfinții Mucenici Serghie și Vah și Sfânta Muceniță Tatiana diaconița. Sfintele moaște au fost aduse de boierii craiovești, înainte de anul 1500, iar la 1950, după reînființarea Mitropoliei Olteniei, vlădica Firmilian a adus aceste sfinte moaște de la Curtea de Argeș și le-a depus în Catedrala mitropolitană unde se găsesc și astăzi”.

Tot în Catedrala mitropolitană au fost sfințite și noile antimise ce urmează să fie dăruite bisericilor de parohie și mănăstirilor din Arhiepiscopia Craiovei, informează TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…