‘Sfantul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei – slujitor al credintei si culturii crestine’

Manifestarile legate de proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, au debutat astazi, cu un colocviu organizat la manastirea Neamt, intitulat generic ‘Sfantul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei – slujitor al credintei si culturii crestine’.

In cuvantul de deschidere, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a vorbit despre contextul in care Sfantul Ierarh Varlaam a scris lucrarea ‘Scara Raiului’. Aceasta carte a fost publicata pentru prima data de Editura Trinitas, cu prilejul proclamarii canonizarii Sfantului Ierah Varlaam: ‘El nu a fost doar un calugar rugator si nevoitor, ci si un calugar carturar. Asa se face ca, in primii ani dupa 1600, probabil in timpul egumeniei sau staretiei sale, a tradus aceasta carte, Lestvita sau Scara Raiului, pe care noi o publicam pentru prima data, caci manuscrisul a stat in forma respectiva, fara sa fie publicat timp de aproape 400 de ani. Nu se stie exact anul in care s-a scris carte, dar consideram ca pe la anul 1608 – 1610, deci aproape 400 de ani a stat in manuscris. Dar nu insemneaza ca a fost un singur exemplar, ci a fost copiat si foarte raspandit. Mai tarziu, un alt ierarh moldovean, Veniamin Costachi, a tradus-o din greaca, nu din slavona, din textul original grecesc, in care a fost scrisa de catre Sfantul Ioan Scararul, si a publicat-o la Iasi, cu o prefata foarte frumoasa, pe care o citeaza Parintele Staniloae in Filocalia, volumul IX, cand vorbeste despre Scara.’

IPS Parinte Mitropolit Daniel a prezentat apoi cateva repere principale din viata si activitatea Sfantului Ierarh Varlaam: ‘Aceasta caracteristica, a sfantului rugator si carturar, a devenit o dimensiune a vietii sale. Apoi a fost remarcat ca intelectual, ca om al evlaviei si al stiintei teologice, a fost ridicat la rang de arhimandrit, a fost trimis in strainatate, in Ucraina si in Rusia, de catre domnitorul Miron Barnovschi. A fost ales mitropolit in 1632 si a pastorit 21 de ani, pana in 1653. Incepand cu anul 1639 este o avalansa de evenimente in istoria Mitropoliei si a Tarii Moldovei, si anume: in 1639 a sfintit biserica ‘Sfintii Trei Ierarhi’, in 1640 a adus de la Kiev o tipografie noua si a deschis o scoala superioara; in 1641 au fost aduse moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, in 1642 a avut loc Sinodul de la Iasi, in 1643 a aparut prima carte tiparita in limba romana in Moldova, ‘Cazania lui Varlaam’ sau ‘Carte romaneasca de invatatura pentru toata semintia romaneasca’, care viza, desigur, in primul rand, apararea credintei si unitatii de neam in Transilvania. Deci anii cei mai intensi pe care i-am amintit sunt ani de promovare atat a credintei ortodoxe si a unitatii panortodoxe, cat si a culturii romanesti.’

La colocviul care s-a derulat astazi la Manastirea Neamt, in cadrul evenimentelor dedicate proclamarii solemne a canonizarii Mitropolitului Varlaam, a participat si PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos. In cuvintul rostit cu acest prilej, PS sa a subliniat ajutorul pe care il ofera sfintii tuturor oamenilor, indiferent de tara in care se afla: ‘Biserica Ortodoxa Romana, prin sfintii ei si mai ales prin Sfantul Varlaam, arata o deschidere dincolo de granitele geografice ale Europei; exista niste granite culturale si spirituale, care trec in universal. Si un sfant, asa cum arata Parintele Staniloae, nu mai este local; sfantul nu mai este local, din clipa in care a intrat in constiinta crestinatatii, el este universal. Sa dea Dumnezeu ca in tematicile moderne ale relatiiei dintre Biserica si Scoala, sa ne lumineze mult mai mult sfintii nostri, daca ne gandim ca Moldova a aratat recent doi giganti, doi uriasi ai culturii romane, Sfantul Mitropolit Dosoftei si acum Sfantul Mitropolit Varlaam, iar Tara Romaneasca a aratat pe Sfantul Mitropolit Grigorie Dascalu, care a plecat tot de aici. Ce bine ar fi daca, pe langa Sfintii Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie si Ioan, pe care noi ii recunoastem ca mari dacsali ai lumii si ierarhi, daca am lansa incet, in timp, prin Scoala, prin ora de religie, mai ales prin scolile noastre de teologie, cred ca scolile noastre de teologie au nevoie intai sa fie asezate sub patronajul troitei de sfinti ierarhi Dosoftei, Varlaam si Grigorie Dascalu. Si cred ca am gasi si o legatura mai buna intre cultura si spiritualitate si ne-am apropia mai mult de inimile tinerilor, iar ei s-ar apropia mai bine de Biserica lor si nu ne-qam mai teme ca prezenta religiei in scoala, a icoanelor sau prelungirea orei de religie ar fi o incalcare a drepturilor omului.’

La colocviul desfasurat la Manastirea Neamt a participat si PS Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, care a acordat un interviu postului nostru de radio. PS Damaschin a evocat cu acest prilej personalitatea deosebita a Sfantului Ierarh Varlaam, MItropolitul Moldovei: ‘Este binevenita aceasta manifestare, pentru ca Mitropolitul Varlaam a fost un om de cultura, a fost un om al Bisericii, care s-a straduit sa pastreze Ortodoxia in toate Tarile Romane, nu numai in Moldova. De asemenea, el a fost un om care a participat in mod deosebit la dezvoltarea culturii teologice in Moldova. el insusi a publicat mai multe lucrari, dintre care amintim ‘Cazania lui Varlaam’.

La colocviul ‘Sfantul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei – slujitor al credintei si culturii crestine’ a mai participat ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. Acesta a adus in discutie cateva aspecte comune pentru Scoala si Biserica: ‘Vreau sa spun ca, din punctul meu de vedere, Scoala si Biserica, educatia laica si cea religioasa, merg mana in mana; amandoua contribuie la cresterea, sadesc cunoasterea si bunatatea in inima unui copil. In noul proiect al legii (invatamantului) vor fi recunoscute si scolile din invatamantul confesional, ale cultelor recunoscute in Romania si vor putea desfasura aceste activitati de educatie. Dar pana la urma, atingand si subiectul icoanelor, care este un subiect sensibil public, abordat de multe ori, este la latitudinea comunitatii, pentru ca acolo se poate exprima cel mai bine atitudinea comunitatii asupra acestor lucruri, pentru ca sunt comunitati unde sunt majoritari poate catolicii sau alte religii care sa fie recunoscute in Romania si ei sa poata avea libertatea de a-si exprima gandirea si simtirea. Dar aici, eu cred ca Biserica Ortodoxa trebuie sa fructifice cat mai mult aceasta posibilitate, aceasta larghete. In proiectul nou al Legii invatamantului noi am prevazut ca si parte a trunchiului comun, deci ca si studiu obligatoriu religia, pe parcursul invatamantului obligatoriu, pe parcursul celor 10 ani, si copilul sa mearga la aceasta ora de religie dupa cum ii spune parintele sau tutorele sau, iar dupa 16 ani, cand se incheie invatamantul obligatoriu, el sa aleaga singur la care ora de religie vrea sa participe, deja are o varsta la care poate sa aleaga, si sa se poata desfasura in continuare ore de religie pe parcursul liceului, numai ca ele sa poata deveni si optionale’.

In aceasta dupa-amiaza, manifestarile au continuat la Seminarul Teologic ‘Veniamin Costachi’, de la Manastirea Neamt. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat, impreuna cu un sobor de ierarhi, slujba de sfintire a paraclisului din cadrul Casei de oaspeti ‘Ierusalim – Hozeva’ care se afla in incinta Seminarului. In cuvantul rostit cu acest prilej, IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat rolul deosebit de important pe care il are acest paraclis in cadrul scolii: ‘Suntem deosebit de bucurosi ca Dumnezeu ne-a ajutat ca aceasta casa de oaspeti, pelerini inalti, ‘Ierusalim – Hozeva’, sa fie dotata si cu un paraclis, care a fost pictat de elevii cei mai buni ai seminarului. Acest paraclis este pentru noi o prezenta harica, prin rugaciunile care se savarsesc aici si prin pictura care marturiseste ca este vorba de o prezenta a Bisericii alaturi de oaspeti si a oaspetilor alaturi de Biserica. De asemenea, dorim sa spunem ca are un rol foarte educativ in formarea tinerilor, deoarece in Seminarul Teologic Liceal ‘Veniamin Costachi’, din incinta bisericii ‘Sfantul Ioan Iacob de la Neamt’, exista si o sectie de patrimoniu, iar acesti tineri talentati doresc sa arate ca ei continua traditia noastra frumoasa ortodoxa si romaneasca si, in acelasi timp, au o deschidere fata de valorile si toate formele de spiritualitate crestina autentica’.

Tot in aceasta dupa-amiaza, IPS Parinte Mitropolit Daniel a oficiat, impreuna cu un sobor de ierarhi, slujba de sfintire a noii sali de sport a Seminarului Teologic ‘Veniamin Costachi’, de la Manastirea Neamt. Slujba a fost oficiata in prezenta ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei. Cu acest prilej, IPS Parinte Mitropolit Daniel i-a felicitat pe toti cei care au contribuit la ridicarea salii de sport: ‘Multumim cu recunostinta Inspectoratului Scolar de la Piatra-Neamt, care a mijlocit pe langa Ministerul Educatiei si Cercetarii si pe langa alti sponsori, ca aceasta sala sa se poata realiza. Ne bucuram ca aici este prezent domnul ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului, domnul Cristian Adomnitei, si din partea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse este doamna Teodora Berti, care se bucura de bucuria noastra. Desigur, noi nu stim prea multe, doar vedem lucrarea aceasta frumoasa, pentru care felicitam pe toti cei care au contribuit, dar Parintele director si cei care au lucrat aici pot sa marturiseasca oricand in privinta eforturilor depuse pentru ca aceasta sala sa se realizeze’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…