Sfântul Teodosie cel Mare sărbătorit în Patriarhia Ierusalimului

Patriarhia Ierusalimului l-a sărbătorit pe 24 ianuarie (11 ianuarie după calendarul bisericesc neîndreptat) prăznuiește pe Sfântul Teodosie, „începătorul vieții de obște și dascălul pustiului”. La Mănăstirea Sfântului Teodosie, locul unde s-a nevoit sfântul și unde a pus bazele vieții de obște în Țara Sfântă, Sanctitatea Sa Theophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, a săvârșit Sfânta Liturghie, în fruntea unui sobor de preoți și în prezența a numeroși pelerini din toată lumea, după cum ne informează Ilie Chișcari, corespondent Basilica la Ierusalim.

La Biserica Reprezentanței Patriarhiei Române din Ierusalim, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în fruntea unui sobor de preoți. Alături de Preasfinția Sa, a slujit Înaltpreacuviosul Părinte Ipopsifiu Ieronim, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan.

Preasfințitul Varsanufie se află într-un pelerinaj la Locurile Sfinte, prilej cu care marți, 18 ianuarie, în ajunul praznicului Botezului Domnului, a vizitat și biserica românească de la Ierihon, unde a săvârșit slujba sfințirii Aghesmei celei Mari.

Sfântul Teodosie, care este prăznuit astăzi, s-a născut în anul 424 d.Hr., în satul Mogarion, din Capadocia. De tânăr a plecat de la casa tatălui său și a venit în Ierusalim, ca să îmbrace haina călugărească. La început se așează într-o chilie de lângă cetatea Ierusalimului, în ascultarea unui părinte vestit, cu numele Longhin, alături de care a petrecut timp de zece ani. După această perioadă, cere binecuvântarea starețului său de a se retrage în deșertul Iudeii, lângă cetatea Betleemului, unde va petrece într-o peșteră în priveghere și rugăciune până la sfârșitul vieții. Faima viețuirii și minunilor sale s-a răspândit în curând în întreagă Țara Sfântă, încât numeroși credincioși au lăsat toate avuțiile lor și s-au retras alături de sfântul în pustie. Adunându-se peste două sute de ucenici, Sfântul Teodosie a hotărât să întemeieze aici o lavră, aproape de cetatea Betleemului, unde pentru întâia dată în Țara Sfântă a rânduit toate după legile vieții de obște, de unde și faima sa de „întemeietor al vieții de obște”.

Mănăstirea întemeiată de Sfântul Teodosie a fost închinată Născătoarei de Dumnezeu, cuprinzând în incinta sa trei biserici, trei bolnițe și alte așezăminte pentru călugări și pelerini. Păstrând o strânsă legătură cu Sfântul Sava cel Sfințit, Sfântul Teodosie a devenit unul dintre cei care au condus lupta împotriva ereziei lui Eutihie, întărindu-i pe creștinii din Țara Sfântă să rămână în credința cea ortodoxă. Numărul viețuitorilor în Lavra Sfântului Teodosie a ajuns la 700, rânduindu-se ca sfintele slujbe să se săvârșească în mai multe limbi (greacă, georgiană, armeană). Sfântul a fost numit de către Salust, Patriarhul Ierusalimului (486-493), responsabil peste toate așezările mănăstirești din Țara Sfântă. Sfântul Teodosie s-a mutat la Domnul în anul 529, la vârsta de 105 ani, fiind îngropat în peștera unde a locuit ca eremit. Peștera sa a devenit unul din locurile cele mai vizitate de către pelerinii creștini de pretutindeni, iar în mănăstirea sa continuă să viețuiască monahi până în ziua de astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…