Biserica parohiei Sendreni, din Protopopiatul Iasi I, va fi sfintita maine de catre PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepscopiei Iasilor, ca delegat al IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Aceasta biserica a fost ridicata in anul 2003 in cadrul programului ‘Nici un sat fara biserica’, iar, recent, au fost finalizate lucrarile la catapeteasma si pictura interioara. Amanunte despre biserica din Sendreni ne-a oferit parintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi I: ‘Aceasta actiune se naste prin actiunea ‘Nici un sat fara biserica’, unde o localitate cu posibilitati modeste, cu putini credinciosi, e vorba de 60 de familii, prin bunavointa Consiliului local al comunei Victoria, prin aportul primarului de atunci, parintelui Pavel si parintelui Olaru Valeriu, paroh la parohia Victoria, s-a reusit construirea acestei biserici intre anii 1998-2003. Biserica s-a construit pe terenul oferit de Primaria comunei Victoria, ea fiind finalizata in timpul actualului preot, Bobarca Marcel, care este preot la parohia Sculeni, dar i s-a dat in suplinire si parohia aceasta’. Tot in Protopopiatul Iasi I, va avea loc, duminica, 2 octombrie 2005, resfintirea Bisericii ‘Sf. Treime’, din satul Tansa. Aceasta biserica a fost ridicata in anul 1912, iar din 1994 a fost supusa unor lucrari de consolidare si restaurare: ‘Biserica de aici a fost construita intre anii 1903-1912, a fost sfintita de IPS Nicodim Munteanu, pe atunci episcop de Husi, si ctitorii au fost nimeni altii decat parintele Ioan Sbera si prezbitera Elena. Anii care s-au scurs au insemnat si abatarea la sanatatea zidurilor si a intregului edificiu, care a ajuns, in anul 1990, intr-o stare critica. De atunci, prin vizitele facute de PS Episcop Calinic si subsemnatul i s-a atras atentia parintelui si a fost indemnat ca sa inceapa lucrarile de consolidare, de reparatii capitale. In anul 1994, lucrarile acestea multe care s-au executat au fost numai cu cheltuiala credinciosilor din aceasta parohie. Este o mare bucurie care se face pentru credinciosii din acest sat’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…