Simpozionul International ‘Biserica si Stat in Europa de Est’ desfasurat timp de doua zile, la Iasi, cu binecuvantarea PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a incheiat aseara. La evenimentul organizat de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei in colaborare cu Centrul de studii post-comuniste ‘St. Francis Xavier University’, din Canada, au participat profesori si cercetatori din S.U.A., Canada, Rusia, Anglia, Bulgaria, Estonia si Romania. Deschiderea simpozionului a fost facuta de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a vorbit celor prezenti despre complexitatea si actualitatea temei abordate, iar directorul Centrului de studii post-comuniste ‘St. Francis Xavier University’, din Canada, si profesor de patrologie si bizantinologie la Universitatea din Montreal, Liviu Turcescu, ne-a spus cum este vazuta de specialistii din domeniu relatia dintre Biserica si Stat, in Romania: ‘In Romania, fiind o tara predominant ortodoxa si fiind una dintre cele doua tari din Europa de Est care par sa fie o anomalie, in sensul ca nivelul religios e foarte ridicat, impreuna cu Polonia, care e o tara catolica, am considerat ca e important sa aducem un asemenea simpozion aici, incercand sa intelegem de ce sunt prezente astfel de diferente intre tarile din Europa de Est. Am considerat ca in Romania, si prezentarile par sa fi confirmat acest lucru, Bisericile vor sa joace un rol activ in modul cum se democratizeaza societatea, nu vor sa ia un rol pasiv, nu vor sa se separe de societate, ci vor sa joace un rol activ’. Lucrarile prezentate in cadrul simpozionului ‘Biserica si Stat in Europa de Est’ vor fi cuprinse intr-un volum ce va fi publicat intr-o tara din Vest, cu traducere in limba romana.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…