Slujba de pomenire pentru Mircea cel Batran, la Manastirea Cozia

Astazi, 31 ianuarie, se implinesc 589 de ani de la trecerea la cele vesnice a voievodului Mircea cel Batran. Cu acest prilej, la Manastirea Cozia, judetul Valcea, a fost oficiata o slujba de pomenire a marelui voievod. Mai multe amanunte despre aceasta pomenire am aflat de la parintele arhimandrit Vartolomeu Androni, staret al Manastirii Cozia si exarh al Episcopiei Ramnicului: ‘Pentru obstea Manastirii Cozia aceasta zi este una de pomenire pentru cel care a avut in minte dragostea aceasta mare sa ridice asa o manastire, o asa ctitorie importanta, unde toti romanii se aduna, se intalnesc incepand de la Mircea cel Batran pana in zilele noastre. Este de datoria noastra sa consemnam si sa facem comemorare anuala a celui care a fost cel de-al cincilea domnitor la scaunul Tarii Romanesti, el fiind unul dintre domnitorii care au pus bazele moderne ale Tarii Romanesti. Mircea cel Batran este un diplomat, dar si un mare credincios, incat noi il pomenim atat la Proscomidie, cat si la Parastasul care se face atat in ziua hramului, cat si in ziua in care se implineste sorocul anual, adica la 31 ianuarie. Mircea cel Batran a fost pomenit astazi atat de obstea manastirii, dar si de oameni care au venit din Valcea si din Calimanesti, si impreuna am asistat la cantarile Parastasului, la rugaciunile de dezlegare si de iertare care s-au facut in biserica mare si rugaciunea de iertare care s-a facut la mormantul care se afla in pronaosul bisericii, in partea dreapta a bisericii’.

De asemenea, arhim. Vartolomeu Androni ne-a vorbit si despre sesiunea de alocutiuni ce a urmat slubei de pomenire a voievodului Mircea cel Batran: ‘A rostit alocutiuni si cel care este actualmente director la Directia Judeteana de Cultura si Culte, a mai rostit cuvant si primarul orasului Calimanesti, un oaspete de-al nostru, si toti s-au referit la importanta personalitatii lui Mircea cel Batran. Ce este dureros pentru noi e faptul ca inca nu s-a ajuns sa fie sarbatorit Mircea cel Batran cu aceeasi pregnanta, asa cum este sarbatorit Stefan cel Mare in Moldova’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…