Slujbe de pomenire pentru parintele Dumitru Staniloae, la Catedrala mitropolitana din Iasi

La Catedrala mitropolitana din Iasi a fost oficiata astazi o slujba de pomenire pentru parintele Dumitru Staniloae, cu prilejul implinirii a 13 ani de la trecerea sa la cele vesnice. Mai multe amanunte despre slujba de astazi ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Dupa traditia Bisericii Ortodoxe, astazi, la implinirea a 13 ani de la trecerea in lumea vesniciei a marelui profesor de teologie, a marelui teolog, a preotului, a carturarului, a academicianului Dumitru Staniloae, la Catedrala mitropolitana din Iasi a fost savarsita o slujba de pomenire, indata dupa Sf. Liturghie, dar si la momentul cuvenit de la Sf. Liturghie, si anume la ectenia celor adormiti, cand s-a facut pomenirea preotului Dumitru si a preotesei Maria. De ce? Pentru ca, Moldova este recunoscatoare marelui profesor de teologie pentru multimea ucenicilor pe care i-a pregatit in vremea cand a fost profesor, si din acest motiv, IPS Mitropolit Daniel, care i-a fost ucenic apropiat, a hotarat ca si numele Facultatii de Teologie si al Bibliotecii mitropolitane sa poarte numele acestui mare teolog si preot, Dumitru Staniloae. Asadar, astazi este o zi speciala de pomenire pentru parintele Dumitru Staniloae, care este pomenit intotdeauna la numeroase altare manastiresti si la biserici de mir, dar si la Catedrale, pentru activitatea sa bogata, pentru lucrarea sa aproape neegalata de teolog, de profesor, de slujitor al Bisericii’.

Profesorii si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi au oficiat, inca de ieri, o slujba de pomenire a parintelui Staniloae, in semn de cinstire si pretuire fata de ‘Teologul dragostei crestine’. In acest sens, pr. lect. dr. Adrian Dinu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Iasi, ne-a spus ca ‘in zilele de 4-5 octombrie 2006, la Catedrala mitropolitana din Iasi, care este si capela Facultatii de Teologie, s-au oficiat slujbe de pomenire pentru pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, personalitate care si-a inscris cu litere de aur numele pe frontispiciul facultatii noastre, fiind mentorul si modelul multor teologi romani. Aceste slujbe de pomenire s-au oficiat dupa savarsirea Sf. Liturghii, aratand astfel legatura de suflet, duhovniceasca, care exista intre diferitele generatii de tineri care studiaza in scolile teologice. Cinstirea si pretuirea fata de parintele profesor, fata de regretatul profesor Dumitru Staniloae, a crescut tot mai mult in acesti ani de dupa trecerea sa la Domnul. Prin cartile sale, prin studiile pe care le-a scris, prin tot ceea ce a lasat mostenire posteritatii, tinerii se raporteaza si il cunosc tot mai bine si mai mult pe parintele profesor, fiind model de vietuire pentru noi toti. Cartile sale sunt adevarate manuale de teologie si de indrumare practica pentru o viata crestina, religioasa, autentica’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…