Slujbe de Te Deum în orașele Moldovei, de Ziua Națională

În orașele din Moldova au fost săvârșite ieri slujbe de Te Deum cu prilejul Zilei Naționale a României. Înalt Preasfințitul Teofan a fost prezent la manifestările din Piața Națiunii din Iași, iar PS Ioachim Băcăuanul a participat la sărbătoare atât în Roman, cât și în Bacău.

Ziua Națională a României a fost sărbătorită în Piața Națiunii din Iași, printr-un ceremonial religios și militar. Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat o slujbă de Te Deum. La acest eveniment, care a marcat 93 de ani de la Marea Unire a românilor, au participat autorități locale, cadre militare și numeroși ieșeni. La finalul slujbei de Te Deum, Înalt Preasfințitul Teofan a adresat un cuvânt celor prezenți, în care a vorbit despre chemarea adresată în această zi întregii națiuni române. ‘Suntem chemați astăzi să cunoaștem, să medităm și să acționăm în legătură cu două realități: oamenii și pământul. Să ne gândim la milioanele de români care au plecat după anul 1990 în străinătate și la dezbinările dinlăuntru. Acolo unde este unire este binecuvântare și viață până în veac. Să audă Dumnezeu rugăciunea rostită astăzi (n.r. ieri). Să audă Dumnezeu freamătul atâtor inimi de la Iași, de la Alba Iulia, de la Chișinău, sau de oriunde se află inimă de român, care gândește precum cei din 1918 sau 1859’, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Biserica, în fruntea luptei pentru unire

La Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiată ieri slujba Te Deumului de către un sobor de preoți și diaconi. La final, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, a rostit un cuvânt în care a subliniat rolul important pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în înfăptuirea actului de la 1 decembrie 1918. ‘România Mare s-a înfăptuit pe 1 decembrie 1918. În fruntea acestei lupte a fost Biserica, reprezentată prin episcopul Ioan I. Papp al Aradului, prin episcopul Miron Cristea al Caransebeșului, prin activitatea deosebită a profesorului Nicolae Bălan, cel care va deveni mitropolitul Ardealului chiar înainte de actul de la 1 decembrie 1918. Profesorul Nicolae Bălan a venit în Moldova pe 14 noiembrie 1918. Aici a avut o întâlnire cu marile personalități ale vremii, dar și cu reprezentanții puterilor Franței, Angliei și Statelor Unite ale Americii, aflați la Iași, în urma căreia s-a hotărât unirea Transilvaniei cu țara-Mamă. De la Iași, Nicolae Bălan va trimite o scrisoare în Ardeal în care a propus ceea ce s-a înfăptuit la 1 decembrie: organizarea unei mari întruniri a românilor din Transilvania. El a recomandat locul (Alba Iulia) pentru a discuta unirea Transilvaniei cu România’, a amintit pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.

La Cimitirul Eternitatea din Piatra Neamț a fost oficiată ieri slujba Parastasului pentru eroii neamului, de către un sobor de preoți. Slujba a fost precedată de intonarea imnului național de Corul ‘Glasul Bisericii’ al preoților din Protopopiatul Piatra Neamț. Corul preoților Protopopiatului Piatra Neamț a mers apoi la Centrul Social Pietricica din Piatra Neamț, unde a intonat două cântece patriotice și un buchet de colinde românești pentru vârstnicii adăpostiți aici. ‘Centrul Social Pietricica adăpostește 65 de persoane. Pentru cei care au fost prezenți la acest eveniment, prilejuit de Ziua Națională a României, a fost o mare bucurie’, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț. La final, bătrânii și personalul angajat au primit din partea Protopopiatului Piatra Neamț câte un calendar creștin ortodox pentru anul 2012.

‘Ne rugăm ca Dumnezeu să păstreze neamul românesc’

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au fost organizate ample manifestări deosebite cu prilejul Zilei Naționale a României, informează Ziarul Lumina. În centrul orașului Roman, la statuia lui Roman Mușat, și în fața Prefecturii din Bacău a fost oficiată ieri o slujbă de Te Deum de către PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Preasfinția Sa a arătat în cuvântul adresat că Biserica a participat la actul Unirii și la apărarea valorilor culturale ale neamului. ‘Ziua de astăzi (n.r. ieri) trebuie să fie o zi de angajament solemn în fața lui Dumnezeu și a conștiinței strămoșilor noștri de a lupta pentru apărarea identității naționale și spirituale. Prin participarea la astfel de evenimente ne rugăm ca Dumnezeu să păstreze neamul românesc, să îl ajute în restaurarea vestigiilor istoriei lui. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ajute poporul român în realizarea tuturor aspirațiilor nobile de pace, de prosperitate, de bună înțelegere și de cooperare între toate instituțiile statului’, a afirmat pentru Radio TRINITAS PS Ioachim Băcăuanul.

Un sobor de 15 preoți a oficiat ieri o slujbă de Te Deum în fața Centrului Civic din Vaslui. După cum ne-a relatat pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui, cu acest prilej au fost depuse coroane de flori în fața Statuii Independenței din Centrul Civic, fiind organizată și parada militară. La Cimirul Eternitatea din municipiul Bârlad au fost depuse ieri coroane de flori. ‘În Piața Centrală din Bârlad a fost oficiată slujba Te Deumului, apoi a urmat un concert de cântece patriotice, susținut de corul preoților Protopopiatului Bârlad’, a spus pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…