In perioada premergatoare marii sarbatori a Nasterii Domnului, slujitorii sfintelor altare merg pe la casele oamenilor si vestesc Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Pe langa aducerea vestii Nasterii Domnului si binecuvantarea casei, vizita parintilor slujitori are si un scop pastoral si misionar. Parintele Stefan Popa, protopop de Ilfov Sud, ne-a vorbit despre semnificatiile acestei traditii: ‘Preotii viziteaza casele credinciosilor incredintati de catre Chiriarhi pentru a vesti Nasterea Pruncului. Ei merg urmand exemplul inaintasilor lor intru slujire, dar in acelasi timp pastreaza traditia si merg cu icoana Nasterii Domnului avand si epitrahilul, impreuna cu dascalul sau cantaretul, pentru a trezi mai devreme si inaintea colindatorilor constiinta si sentimentul credinciosilor vis-a-vis de sarbatorile legate de Nasterea Domnului. Asa cum au venit magii din tari indepartate cu diferite daruri – aur, smirna si tamaie – tot asa si preotul in parohia sa merge din casa in casa pentru a sensibliza pe credinciosi sa zamisleasca si sa nasca pe Hristos in inima si in viata lui, prin curatia gandurilor si a faptelor bune, dar si prin dragostea de Dumnezeu si de oameni. Oamenii se nasc din dragoste, iar Dumnezeu vine numai din dragoste si noi suntem datori de a pretui si apara aceasta viata impotriva mortii.
De asemenea, parintele protopop Stefan Popa ne-a mentionat si o traditie existenta in zona de sud a tarii, in aceasta perioada premergatoare sarbatorii Nasterii Domnului: ‘In traditia credinciosilor de pe aceste meleaguri s-a pastratul frumosul obicei al sfintirii prin rugaciunile specifice, care sunt in Molitfelnic, a carnii rezultata din taierea porcului. Multi dintre enoriasii nostri nu concep ca sa inceapa aceasta masa sfanta de Craciun daca preotul nu citeste aceasta rugaciune de sfintire’.
Care este specificul mersului cu icoana in zona Neamtului ne-a spus parintele Dumitru Ailincai, protopop de Piatra Neamt: ‘Se pregatesc cu ocazia vizitei de ajun cete de colindatori, copii care anunta venirea preotului cu strigate de bucurie, reproducand sunetele auzite la ieslea Betleemului. Cu aceasta ocazie, preotul poposeste in casele crestinilor care intampina inca de la intrare, de la poarta, cu lumanarea aprinsa, dupa care se canta troparul si condacul, se saruta icoana de catre toti ai casei, iar preotul da binecuvantarea pentru sporul in credinta si in tot binele. De asemenea, preotul intra in dialog cu credinciosii, lamureste unele probleme de credinta, da sfaturi de indreptare duhovniceasca, mijloceste intre rude sau intre vecini care se afla in stare de cearta, de vrajba, indemnandu-i la iertare si la pace in acord cu evenimentul sfant al pacii depline adusa de Nasterea Domnului’.
Si in Protopopiatul Oravita preotii merg pe la casele oamenilor si vestesc Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Care este specificul vizitei in aceasta zona ne-a spus parintele Ioan varan, protopop de Oravita: ‘Se merge de regula cu toti copiii din parohii, cand se impart daruri. Vizitarea credinciosilor dureaza cateva zile si prezinta un exceptional moment de apropiere si de comunicare, de consultare cu credinciosii respectivi privind anul care a trecut, cu realizarile lor si cu neimplinirile pe care acestia le-au avut in aceasta perioada. De asemenea, foarte importante sunt si serbarile care se organizeaza in aceasta perioada in bisericile parohiale’.