Societatea de Cultură Macedo-Română (SCMR) a serbat luni la Biserica „Izvorul Tămăduirii” – Mavrogheni 140 de ani de la înființare.
Cu această ocazie, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a citit rugăciuni de mulțumire și a binecuvântat două steaguri ale Societății.

Preasfinția Sa a transmis binecuvântările și aprecierile Patriarhului României pentru Societatea de Cultură Macedo-Română.
„Părintele Patriarh Daniel, în calitate de părinte duhovnicesc al tuturor românilor, privește cu admirație la lupta dumneavoastră tenace și vă adresează un cuvânt de binecuvântare, de felicitare și de recunoștință în ceea ce privește lupta deopotrivă pentru identitatea etnică dar și identitatea confesională, aceea Ortodoxă”, a spus ierarhul potrivit Trinitas TV.
Episcopul vicar patriarhal a amintit că se împlinesc 140 de ani de la înființarea SCMR, dar și 159 de ani de la mișcarea de emancipare națională a macedonenilor.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a menționat omagierea Mitropolitului Primat Calinic Miclescu prin moneda lansată de BNR la împlinirea a 140 de ani de la înființarea Societății de Cultură Macedo – Română.
Mitropolitul Calinic, preşedintele comitetului de înființare al Societății de Cultură Macedo-Română, este reprezentat alături de istoricul Vasile Alexandrescu-Urechia, „personalitate culturală a neamului românesc de proveniență aromână”.
Din partea SCMR, a luat cuvântul Acad. Nicolae Saramandu care a adus în atenția audienței faptul că după 1989 s-au făcut eforturi mari pentru reactivarea societății:
„Ne-am străduit, după puterile noastre, să reactivăm societatea, să întărim legăturile cu reprezentanții aromânilor din țările balcanice, să aducem în scris mărturii ale existenței lor prezente și să elaborăm opere științifice pe care Academia Română le-a sprijinit și le sprijină, despre graiul, obiceiurile lor și tradițiile culturale”.

Prezent la eveniment, Victor Alexeev, Secretar de Stat pentru Românii de Pretutindeni, a afirmat că în perioada următoare comunitatea de aromâni din Corcea, Albania, va avea un preot paroh.
El a amintit totodată că se fac demersuri pentru declararea zilei de 10 mai drept „Ziua Aromânității Balcanice”.
Pe data de 23 septembrie 1879, macedo-românii din țară, alături de elita României, au înființat Societatea de Cultură Macedo-Română. Ședința de înfiiințare a fost prezidată de Mitropolitul Primat Calinic Miclescu, având ca secretar pe Vasile Alexandrescu Urechia.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu