Spada lui Stefan cel Mare poate fi vazuta la Muzeul National de Arta al Romaniei

Presedintii Romaniei, Ion Iliescu, si Turciei, Ahmet

Necdet Sezer, au dezvelit astazi, la Muzeul National de Arta al Romaniei, spada Binecredinciosului

Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

Ceremonia se inscrie in seria manifestarilor initiate de Ministerul Culturii si Cultelor cu prilejul comemorarii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui domnitor al Moldovei.

Presedintele Romaniei – dl. Ion Iliescu a declarat, cu acest prilej, ca prezenta la Bucuresti a spadei Sfantului Voievod Stefan cel Mare reprezinta un moment important in relatiile bilaterale dintre cele doua tari, confirmand, peste secole, viziunea domnitorului privind necesitatea unor legaturi stranse intre cele doua popoare: ‘Spada indeplineste in acest moment o alta menire. Este o trasatura de unire intre doua tari si popoare aflate impreuna intr-una din cele mai dificile batalii – batalia pentru ridicarea unei lumi a ratiunii, securitatii, pacii si

intelepciunii.’, a spus dl. Ion Iliescu.

Presedintele Iliescu a evidentiat, in discursul rostit, figura emblematica a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, liant al istoriei comune dintre Romania si Turcia.

Mai mult, prezenta la Bucuresti a spadei Sfantului Voievod Stefan cel Mare evidentiaza relatiile

cu radacini seculare romano-turce si evolutia complexa a acestora.

Totodata, dl. Ion Iliescu a subliniat faptul ca prezenta oaspetilor turci la noi in tara in acest an dedicat implinirii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant este o dovada in plus a prieteniei si colaborarii romano-turce din ultimii ani: ‘Faptele lui Stefan cel Mare constituie un etalon si un termen de comparatie pentru urmasii lui. A fost omul epocii in care a trait, s-a format si s-a afirmat.’, a declarat dl. Ion Iliescu – Presedintele Romaniei.

La randul sau, Presedintele Turciei, dl. Ahmet Necdet Sezer, a apreciat ca expunerea la Bucuresti a spadei domnitorului Stefan cel Mare al Moldovei consolideaza si mai mult relatiile dintre

cele doua natiuni: ‘Stefan cel Mare este un lider al istoriei noastre comune. Istoricii nostri consemneaza ca Stefan cel Mare a cerut de multe ori ajutorul turcilor impotriva lesilor, dar a luptat si impotriva inaltei porti. Faptul ca in urma unui razboi cu lesii lui Stefan i s-a dat tuiul si salgiahul semnifica locul aparte pe care Stefan il ocupa in istoria noastra comuna si faptul ca el depaseste aceste simboluri.’, a declarat seful statului turc.

Presedintele Ahmet Necdet Sezer a spus ca personalitatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant semnifica peste ani nu atat confruntarile din istorie, cat mai ales sprijinul si

increderea reciproca transmise generatiilor viitoare.

Ministrul Culturii si Cultelor, dl. Razvan Theodorescu, a apreciat ca spada domnitorului reprezinta un moment de istorie si cultura al epocii in care a

trait Stefan cel Mare.

‘Cred ca dupa recenta ceremonie de la Putna acest moment este cel mai important eveniment in anul 2004, Anul Stefan cel Mare si Sfant’, a spus, la randul sau, directorul Muzeului National de Arta al Romaniei – d-na Roxana Theodorescu.

La eveniment au fost prezenti oameni de cultura, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti si ziaristi.

Spada lui Stefan va fi expusa in sufrageria regala a Muzeului National de Arta al Romaniei pana la sfarsitul lunii iulie 2004. Ea se afla in prezent in patrimoniul Muzeului Topkapi Sarayi din Instanbul. Pe langa aceasta spada, in colectia de arme a muzeului se afla alte doua spade moldovenesti din secolele XV-XVI, care prezinta caracteristici asemanatoare celei a domnitorului moldovean.

Spada masoara in total 125 cm, lama acesteia avand 102 cm. Ea este dreapta, din metal si are doua taisuri. Lama este strabatuta de santuri si se continua cu un maner imbracat in fir din argint impletit, discul aplatizat, placat in arama, este

protejat de o garda cu brate drepte. Pe o fata a discului apare inscriptia in limba slavona care atesta faptul ca spada i-a apartinut domnitorului Moldovei, iar pe cealalta fata scrie ‘Eu, Stefan Voievod, Domnul Tarii Moldovei’. In mijlocul discului se observa un cerc pe care se aplica probabil stema Moldovei, lucru demonstrat de celelalte doua spade moldovenesti unde stema este vizibila.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…