Sute de biserici din țară își sărbătoresc astăzi hramul

Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți, dovadă fiind atât numărul foarte mare de biserici ce i-au fost închinate, dar și numărul foarte mare de români care îi poartă numele. După cum informează „Ziarul Lumina”, numai în Arhiepiscopia Bucureștilor există peste 100 de biserici care îl au ca ocrotitor pe ierarhul făcător de minuni din Mira Lichiei. De asemenea, și în Arhiepiscopia Iașilor există peste 100 de biserici ridicate în cinstea Sfântului Nicolae, fiind în același timp și patronul spiritual al Brăilei.

De asemenea, în toată țara sunt mai mult de 20 de mănăstiri închinate sfântului prăznuit astăzi, dar și trei catedrale episcopale, respectiv cele din Miercurea Ciuc, Râmnic și Galați. De asemenea, în țara noastră sunt numeroase așezăminte de asistență socială patronate de Sfântul Ierarh Nicolae.

Popularitatea de care se bucură acest sfânt în rândul creștinilor din România este demonstrată și de existența a 800.000 de persoane care poartă numele Sfântului Nicolae.

În capitala României există mai multe biserici care își sărbătoresc astăzi hramul. Printre acestea, și Biserica ‘Sfântul Gheorghe – Nou’, care are al doilea ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae.

Lăcașul de cult, aflat aproape de kilometrul 0 al Capitalei, este cunoscut și pentru faptul că adăpostește de 400 de ani mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. Aici, în aceste zile, sunt oficiate slujbe speciale dedicate celui de-al doilea său ocrotitor. Biserica ‘Sfântul Gheorghe – Nou’ a fost refăcută în secolul al XVIII-lea de către voievodul Constantin Brâncoveanu. În toamna anului trecut, lăcașul de cult a intrat într-un amplu proces de reparații. Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae a fost dăruită acestei biserici de domnitorul Mihai Viteazul. Alături de Sfântul Ierarh Nicolae și de Sfântul Gheorghe, biserica îi mai are ca ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva și pe Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…