Cateva mii de persoane au participat, aseara, la Cetatea de Scaun a Sucevei, la adunarea populara de comemorare a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant.
La manifestare au fost prezenti Presedintele Romaniei – Dl. Ion Iliescu, Premierul Romaniei – dl. Adrian Nastase, mai multi membri ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai judetelor Moldovei, consulul general al Ucrainei la Suceava – dl. Vasily Boeciko.
Au participat, de asemenea, reprezentantii regiunii Schwaben(Germania), voievodatului Silezia(Polonia), Departamentului de Nord (Franta), Cernauti si Ivano Frankivsk (Ucraina) cu care judetul Suceava se afla in parteneriat si deruleaza proiecte comune.
Presedintele Romaniei, dl. Ion Iliescu a fost asteptat, ieri dupa amiaza, in fata Palatului Administrativ Suceava, de cateva sute de persoane. Dupa ce a salutat oficialitatile Municipiului Suceava si reprezentantii armatei, dl. Ion Iliescu s-a intalnit in Sala de Festivitati a palatului cu reprezentantii institutiilor descentralizate ale Statului si cu o parte dintre invitati.
Prefectul Judetului Suceava – dl. Ioan Cusnir a facut o scurta prezentare a judetului, dupa care delegatia oficiala a plecat spre Cetatea lui Stefan.
La Cetatea de Scaun, adunarea comemorativa a fost deschisa de Presedintele Consiliului Judetean Suceava – dl. Gavril Mirza, care a evocat personalitatea domnitorului Moldovei Stefan cel Mare, intiiul mare ctitor de spiritualitate romaneasca. El a subliniat ca pentru cei mai vrednici conducatori, poporul roman a atribuit peceti onorante cum ar fi: cel Bun, cel Batran sau cel Viteaz: ‘Doar unul singur este cel Mare., a spus dl. Gavril Mirza, care a reamintit ca domnitorul Stefan cel Mare a fost canonizat sfint in anul 1992.
‘Sa nu-l uitam pe Stefan cel Mare, astazi cand visul si truda lui, de pace, prosperitate si independenta sunt pe cale de indeplinire.’, a mai spus in continuare presedintele Consiliului Judetean Suceava.
La festivitatile dedicate comemorarii Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, Presedintele Romaniei – dl. Ion Iliescu, a citit un mesaj dintre zidurile Cetatii de Scaun a Sucevei.Printre altele, Presedintele Romaniei – dl. Ion Iliescu a afirmat ca bataliile pentru viitor nu se mai dau la Podul Inalt, la Razboieni sau Calugareni, ci la Bruxelles, in marile capitale europene si internationale: ‘Exista in istoria fiecarei natiuni momente astrale si personalitatI care isi pun pecetea asupra vremurilor lor si a caror mostenire se transmite peste veacuri. Domnul Moldovei, Stefan cel Mare, este un asemenea erou exemplar, reper indispensabil al constiintei ca apartinem unei comunitati istorice careia ii spunem natiunea romana. Daca la Putna, locul in care se odihneste pentru vecie Stefan cel Mare si Sfant, vin sa-i aduca omagiul lor sute de mii de romani din toate provinciile istorice, din Republica Moldova, din alte tari vecine sau indepartate, aceasta ne arata ca el este viu in constiinta noastra, ca, in drumul nostru spre o noua identitate si un nou statut al tarii, marele nostru inaintas ne insoteste si ne intareste credinta in viitor. De aceea, astazi, nu comemoram doar stingerea sa din viata, ci celebram un mare om de stat si conducator temerar de osti, o personalitate puternica, recunoscuta si respectata ca atare, care a stiut sa apere si sa impuna cu demnitate fiinta si interesele statului moldav intr-o perioada dificila a istoriei sale. In lunga sa domnie, Stefan cel Mare a fixat locul Moldovei in istoria politica si spirituala a Europei veacurilor XV – XVI. Avem toate datele sa vedem in Stefan cel Mare pe intaiul lider politic al tuturor romanilor, constient ca pretutindeni, de la Nistru pana la Tisa, este acelasi popor care vorbeste aceeasi limba si care are aceeasi origine, ca urmasi ai dacilor si ai colonistilor romani.
Acum, bataliile pentru viitor nu se mai dau la Podul Inalt, la Razboieni sau Calugareni, ci la Bruxelles, in marile capitale europene si internationale, iar miza nu mai este apararea fiintei nationale, ci integrarea Romaniei intr-un spatiu de civilizatie, prosperitate si securitate. Aceasta nu inseamna ca altii sa ia hotarari in locul nostru, ci noi, toti romanii, sa participam activ la structurarea deciziilor care aseaza viitorul intr-o matca pe care ne-o dorim cu totii.
Ca un arc peste timp, cu cateva zile in urma, urmasii celor care la Podul Inalt erau adversari, au stat la aceeasi masa, la Istanbul, ca membrii cu drepturi depline ai Aliantei Nord Atlantice. Timpul a vindecat ranile trecutului si ne-a adus reconcilierea cu fostii nostri adversari. Este un fapt istoric, pe care il apreciem la adevarata sa valoare. Din istoria noastra nationala nu pot lipsi eroii natiunii noastre. Stefan cel Mare este unul dintre cei mari. Dar, totodata, istoria nu a fost facuta doar de eroi. Ei au fost catalizatorii unor evenimente. Dar, la fel de adevarat este ca fara sprijinul celor multi, care au crezut in justetea cauzei pe care au promovat-o mari personalitati precum Stefan cel Mare, istoria ar fi putut arata altfel. Cei aproape 15 ani care au trecut de la Revolutia din decembrie 1989 nu infirma, ci confirma aceasta legitate a istoriei si a firii noastre.’
In aceeasi ambianta a cetatii Sucevei, dar si in fata Palatului Administrativ si pe esplanada din fata Casei de Cultura a Municipiului Suceava, au fost organizate spectacole folclorice si de teatru, in prezenta reprezentantilor Guvernului si ai Bisericii Ortodoxe Romane.