De sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, luni, 21 noiembrie 2011, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Schitul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din orașul Valea lui Mihai, dependent de Sfânta Mănăstire Izbuc.
Cu acest prilej, după cum ne informează Pr. Cristian Rus, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii schitului, cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, în sobor de 32 de ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi.
Prin grija și daniile credincioasei Floare Ardelean din localitatea Valea lui Mihai, dar și prin jertfelnicia și dragostea altor binefăcătorilor, între anii 2000-2010 a fost ridicată biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Din anul 2009, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, pe lângă sfântul lăcaș a luat ființă un schit de călugări, dependent de Mănăstirea Izbuc, fiind așezat ca egumen al schitului Preacuviosul Părinte Protosinghel Dometie Pițiș.
După târnosirea sfântului lăcaș, după cum a precizat Pr. Cristian Rus, ierarhul a explicat tuturor semnificațiile rituale și simbolismul încărcat de profunzime duhovnicească a slujbei de sfințire a unei noi biserici, arătând importanța zidirii de „noi cetăți de apărare a credinței strămoșești”, în special în această zonă a țării și a eparhiei.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Sofronie a vorbit despre praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului și legătura cu celelalte sărbători închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de-a lungul anului bisericesc: „La sărbătoarea de astăzi, închinată Preacuratei Fecioare Maria, cea fericită de toate neamurile, prăznuită în baza mărturiilor Sfintei Tradiții a Bisericii, aflăm despre începuturile viețuirii pe pământ a celei care avea să primească din partea lui Dumnezeu marea cinste de a deveni Născătoare de Dumnezeu, din fragedă pruncie fiind dusă la Templu de părinții ei, sfinții și drepții și dumnezeieștii părinți Ioachim și Ana, unde a trăit în post și rugăciune, spre a se pregăti a fi Maica Dumnezeului Celui Viu […] Prin faptul că o numim pe Maica Domnului Născătoare de Dumnezeu, noi vestim mai multe adevăruri de credință, pe care le avem din Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, pentru că Cel Care S-a născut dintr-însa este Dumnezeu adevărat și Om adevărat, Fiul Cel Unul-Născut, de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut și Care, la plinirea vremii, S-a făcut om, S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, așa cum învățăm în Simbolul de credință niceo-constantinopolitan.”
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Ioan Șugar, Protopopul Marghitei, a dat citire hrisovului de sfințire a bisericii, iar Preacuviosul Părinte Arhimandrit Dr. Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor din Eparhia Oradiei și stareț al Mănăstirii Izbuc, a rostit un frumos cuvânt de întâmpinare.
În cuvântul festiv de încheiere, Chiriarhul a mulțumit tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestui așezământ monahal, oferind credincioasei Floare Ardelean, care a donat terenul pe care s-a zidit biserica și pe cheltuiala căreia biserica a fost ridicată în întregime, o diplomă de vrednicie.
După săvârșirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, pelerinii prezenți, bărbați și femei, copii, tineri și vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine și să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă. De asemenea, cu toții au luat parte la o agapă frățească oferită cu generozitate de către părinții, frații și ostenitorii așezământului monahal din Valea lui Mihai.