Manastirile din Moldova sunt foarte vii – spunea cu acest prilej, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
In aceasta saptamana in Sala Iustin Moisescu a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei s-au desfasurat lucrarile Sinaxei monahale a staretilor si egumenilor din Arhiepiscopia Iasilor. Cea de-a doua zi a lucrarilor a fost deschisa, la Catedrala Mitropolitana, cu oficierea Sfintei Liturghii de catre I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in fruntea unui sobor de preoti – stareti si egumeni.
La incheierea lucrarilor Sinaxei monahale. Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei avea sa declare:
A reprezentat un moment de comuniune spirituala, care a culminat cu Liturghia savarsita in catedrala (au slujit 64 de preoti – stareti si egumeni – de la diferite manastiri din eparhia noastra); a reprezentat o cunoastere mai buna a problemelor care exista in viata manastirilor, dar si o cunoastere mai buna a realizarilor pe care aceste manastiri si schituri le arata ca parte din misiunea eparhiei noastre. Ne-am bucurat de faptul ca numarul preotilor care sunt hirotoniti a crescut, numarul elevilor monahi din seminarii a crescut, numarul studentilor monahi a crescut. Exista, de asemenea, in manastiri, o deosebita preocupare pentru opera sociala, filantropica, alaturi de opera culturala si nu in ultimul rand de lucrarea gospodareasca. Toate acestea demonstreaza ca in Moldova manastirile sunt foarte vii. Trebuie mentionat ca in multe dintre ele exista santiere de constructie.
Referindu-se la rolul manastirilor in viata credinciosilor, I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a spus:
Credinciosii se bucura de faptul ca in manastiri gasesc liniste, rugaciune mai intensa, gasesc loc si timp pentru spovedanie. Pentru multi credinciosi, manastirile reprezinta si o reimprospatare a vietii duhovnicesti, se intalnesc credinciosi din parohii diferite, intalnesc un duhovnic, participa la o slujba care le aduce pace in suflet si mai ales ei lasa pomelnice, iar parintii, maicile, se roaga pentru ei.
Acest lucru demonstreaza ca in Moldova exista o infratire si o intrajutorare reciproca intre manastire si parohie. Rolul manastirilor in viata credinciosilor este deci foarte mare: de mentinere a credintei precum si de intensificare a vietii spirituale.
(Radio Trinitas)