Cea mai veche tipografie din Valcea si una dintre cele mai vechi din tara va fi inchisa, la inceputul lunii ianuarie, printr-o decizie a Episcopiei Ramnicului, informeaza Rompres. Tipografia functioneaza din vremea Sf. Ierarh Antim Ivireanul, patronul spiritual al municipiului Ramnicu Valcea, care a adus-o aici o data cu inscaunarea sa ca episcop, in anul 1705. Din acest an, Tipografia Episcopiei Ramnicului a constituit, vreme de trei secole, un important centru de raspandire a culturii scrise bisericesti in limba romana. Aici a fost tiparit primul abecedar din Tara Romaneasca, intitulat ‘Intaia invatatura pentru tineri’, in 1726, prin grija ieromonahului Stefan, devenit ulterior episcop. In ultimii 10 ani, lucrarile tiparite aici au depasit granitele Romaniei, ajungand la comunitatile romanesti din America, Germania, Canada, Ungaria, Austria si, mai ales, la romanii de pe Valea Timocului.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…