Complexul Muzeal Bucovina (CMB) si-a propus sa editeze in limba romana lucrarea profesorului ucrainean ‘Biblia kieviana din secolul al XVII-lea, un proiect neterminat al mitropolitului Petru Movila’, informeaza corespondentul Rompres. Proiectul editorial va marca implinirea, in aceasta vara, a patru secole de existenta a Manastirii Sucevita, ctitorita de Sf. Petru Movila. Potrivit directorului CMB Suceava, Emil Ursu, lucrarea contine un numar important de gravuri cu tema religioasa, realizate in perioada 1619-1661 la comanda Sf. Petru Movila, care urmau sa fie folosite la ilustrarea unei Biblii. Emil Ursu a declarat ca a obtinut acceptul pentru editarea unei editii in limba romana a acestei lucrari. In prezent, directorul CMB cauta un traducator, beneficiind deja, de serviciile unui specialist in Biblii, de la Universitatea ‘Stefan cel Mare’ din Suceava, care ar putea acorda consultanta necesara. Acesta se bazeaza pe sprijinul presedintelui Uniunii Ucrainenilor ‘Tinutul Bucovina’, Ioan Bodnar, care ar putea facilita gasirea unui traducator. Realizarea acestei traduceri, considera Emil Ursu, ar fi cel mai important eveniment in domeniu al anului 2006. Sf. Petru Movila a fost mitropolit al Kievului si intemeietorul scolii de teologie din Kiev. El este inmormantat la Lavra Petcherskaia, cel mai mare complex monahal crestin ortodox, unde se afla moastele a peste 100 de calugari canonizati si ale unei calugarite, Iulia, o exceptie, avandu-se in vedere oranduielile monahale.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…