Ieri, 15 decembrie, papa Benedict al XVI-lea i-a primit pe membrii Comitetului Mixt de Coordonare a Comisiei Internationale pentru Dialogul teologic intre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa. La inceputul discursului sau, papa si-a manifestat bucuria pentru reluarea dialogului dupa ani de ‘multe dificultati interne si externe’. In ziua de 12 septembrie 2005, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, a informat Biserica Romano-Catolica despre decizia Bisericilor Ortodoxe de a reactiva ‘Comisia mixta internationala pentru Dialogul dintre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa’, fixand data primei intalniri din aceasta noua faza de dialog pentru zilele de 13 si 16 decembrie, la Roma. Papa a afirmat ca in noua faza de dialog trebuie examinate, in special, doua aspecte: ‘Pe de o parte sa se elimine divergentele care mai sunt, mai ales cea legata de comunitatea discipolilor lui Hristos, asa cum este subliniat in documentul pregatitor’ si, de asemenea, a continuat: ‘Trebuie, cu mult curaj, luciditate si umilinta, sa cautam vointa lui Iisus Hristos, care adesea nu corespunde simplelor noastre proiecte umane. Realizarea unitatii depline a Bisericii si reconcilierea intre crestini sunt deasupra vointei noastre, sunt in vointa Domnului’. Papa a mai subliniat faptul ca pentru a se putea inainta pe calea unitatii ‘trebuie sa cerem ajutorul Domnului, (…) pentru ca unitatea este un dar al lui Dumnezeu, invitand in acelasi timp pe toti crestinii la rugaciune comuna’. Amintind ca decretul conciliar ‘Unitatis Redintegratio’ recomanda cunoasterea reciproca si dialogul, papa a precizat ca ‘dialogul va contribui si la multiplele dialoguri care iau nastere in lumea crestina in cautarea unitatii’. Comitetul Mixt de Coordonare are 21 de membri format din 10 romano-catolici si 11 ortodocsi. Mitropolitul Ioan Zizioulas de Pergam si cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor, vor prezida atat lucrarile Comisiei Internationale pentru Dialog Teologic intre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa, cat si ale Comitetului Mixt de Coordonare.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…