Comisia delegata de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, sa se ocupe de coordonarea pregatirilor pentru proclamarea canonizarii Sfantului Onufrie s-a aflat, in aceste zile, in judetul Botosani. A fost vizitata, in primul rand, Manastirea Sihastria Voronei acolo unde se afla moastele Sfantului Onufrie si unde, pe 7 septembrie 2005, vor debuta ceremoniile religioase prilejuite de proclamarea canonizarii Cuviosului Onufrie. Cum decurg pregatirile la Manastirea Sihastria Voronei ne-a spus parintele Mihai Vizitiu, consilierul pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Ne-am deplasat la Manastirea Sihastria Voronei, unde este un adevarat santier, santier de pictura unde lucreaza mai multe echipe si, spre bucuria noastra, sunt trei echipe de pictori care lucreaza aici si am constatat ca lucrarile sunt aproape de final; speram ca pana luni seara, marti, cel tarziu, lucrarile sa fie terminate. De asemenea, lucrarile de acoperire cu tabla de cupru a bisericii sunt in curs de finalizare in maximum doua zile. Astazi a venit si o echipa de lucratori pentru instalarea paratrasnetului si fac lucrari foarte serioase plus alte lucrari de amenajare’. Parintele Mihai Vizitiu ne-a spus ca se fac amenajari si la pestera din apropierea Manastirii Sihastria Voronei. Aceasta pestera este inclusa, de asemenea, in programul ceremoniilor prilejuite de proclamarea canonizarii Sfantului Cuvios Onufrie, care vor avea loc in perioada 7-11 septembrie 2005. Ce modificari au fost aduse pesterii cu acest prilej ne-a spus parintele Mihai Vizitiu: ‘Intre obiectivele pe care le-am vizitat a fost si pestera de la Sihastria Voronei, care a fost amenajata, fiind de multa vreme in parasire, iar IPS Daniel a fost acolo si a dat-o in grija parintelui exarh, Luca, de la Manastirea ‘Sf. Nicolae – Popauti’. Desigur ca, acolo este putin mai dificil, mai trebuie aranjat drumul, pentru ca daca vremea nu este favorabila, se va urca foarte greu. Parintele a facut un lucru frumos, in sensul ca a reamanajat pestera, dupa puterile preacuviosiei sale, dupa conditiile de acolo, dupa posibilitatile de acolo, care sunt foarte dificile. Cert este ca, pestera poate fi si ea vizitata si este intre obiectivele de vizitare cu ocazia hramului Manastirii Vorona si a proclamarii canonizarii Sfantului Onufrie si speram ca, in viitor, sa se faca si alte amenajari, pentru ca sa devina un punct de reculegere duhovniceasca, la aceasta pestera, unde se mai vad urme ale vechii pesteri, cu picturi si cu spatiul liturgic ce a fost acolo’.
Factbox: Îmbătrânirea demografică în România
Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…
Filantropia Ortodoxă Huși: Campania „Împreună aducem Lumină în suflete!” a ajuns în Protopopiatul Vaslui
Angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Huși au pornit luni spre comunitățile selectate pentru a 3-a ediție a proiectului intitulat „Împreună aducem Lumină în suflete!”. Proiectul filantropic „Împreună aducem Lumină în suflete!” este dedicat…
Votează „Tărâmul Sfinților, Botoșani” ca destinația anului 2023
Județul Botoșani a intrat în cea mai importantă competiție de promovare a turismului intern, „Destinația Anului 2023”, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”. Sesiunea de vot se va încheia pe 7 aprilie. Județul este…
Muzeul Satului: Parohia Apărătorii Patriei II organizează un atelier de încondeiat ouă
Parohia Apărătorii Patriei II „Sfântul Ambrozie” din București desfășoară duminică „Atelierul de încondeiat ouă” în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Prin acest proiect se urmărește cultivarea în rândul copiilor, a tinerilor și a…
De Ziua Academiei Române, Ioan-Aurel Pop a evocat vitregiile prin care a trecut instituția în timpul comunismului
„Academia Română a cunoscut, asemenea tuturor instituţiilor de cultură ale ţării, vitregiile regimului comunist totalitar, ale cărui ingerinţe s-au făcut simţite pe deplin”, a amintit marți Acad. Ioan-Aurel Pop, la aniversarea a 157 de ani…